Öster logotyp
1 av 2
Så här ser det ut i omklädningsrummet efter renoveringen. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Östers logotyp
2 av 2
Så här såg det ut tidigare i omklädningsrummen och på kansliet. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Växjö

Öster tar bort guldår från arenan – vill blicka framåt

4:17 min

Östers IF har rensat bort årtalen när laget tog SM-guld från omklädningsrum och kansli. En åtgärd för att klubben ska leva i nuet. 

Tidigare fanns Östers framgångsår (1968, 1978, 1980 och 1981) uppklistrade i Östers omklädningsrum och kansli. Det är årtalen för klubbens fyra SM-guld. Även Östers cupguld från 1977 tog plats under Österloggan.

Men nu har man tagit bort årtalen från väggarna i omklädningsrummet och kansliet.    

Marcus Ottosson är verksamhetschef hos Östers IF och hjärnan bakom verket. 

– Alla vi som är med nu har ju inte upplevt SM-gulden. Vi behöver ju leva i nuet och det som kommer framöver. Men vi är ju enormt stolta över de årtalen, så det är inte därför vi tar ner dem. Vi vill inte förkasta historik på något sätt. Men det får vara här och nu, säger Marcus Ottosson. 

– Men på andra sidan, vid restaurangen, skyltar vi gärna med framgångsåren. Men vi som arbetar med Öster nu behöver i nuläget inte årtalen här nere. Österloggan är det viktiga, säger Marcus Ottosson. 

"Jättebra. Kör så det ryker!"

Andreas Ravelli var med och tog Östers två senaste SM-guld, 1980 och 1981. 

– Oj, vad ledsen jag blir. Nä, jag skojar bara. Jag tycker det är jättebra. Ta ned allt det gamla och satsa framåt. Man kan inte leva på gamla meriter. Riv ned allt det gamla och bygg upp något nytt. Lär dig utav det som har hänt, men ha inte det som en slags ryggsäck av något slag. Se framåt, se inte bakåt, säger Andreas Ravelli och fortsätter: 

– Se till att ryggsäcken är tom, fyll på med rätt saker och kör så det ryker. Det finns förgångna tider. Men den tiden är borta och kommer inte tillbaka. Det är bara framtiden vi kan påverka. Så jag tycker att det är jättebra.

"Blandade känslor"

Per Gustavsson är ordförande i East Front, Östers supporterförening. 

– Det är lite blandade känslor. På ett sätt ska man såklart vara stolt över sin historia och dra nytta av det. Men samtidigt så har kanske Östers historia varit betungande för klubben de senaste åren. Så jag förstår beslutet även om jag faktiskt inte gillar det fullt ut, säger Per Gustavsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista