Växjö kommunfullmäktige samlade.
Växjö kommunfullmäktige beslutade på tisdagskvällen att sälja 2069 lägenheter ur Växjöbostäders bestånd. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Växjö

Bostadsförsäljning klubbad av fullmäktige

1:23 min

Växjö kommunfullmäktige beslutade på tisdagen att sälja de 2069 lägenheter ur Växjöbostäders bestånd som varit uppe till debatt.

Försäljningen har debatterats flitigt sedan januari när beskedet om att en femtedel av allmännyttas bostäder i Växjö skulle säljas.

Den planerade försäljningen har väckt en oro om framtida hyreshöjningar bland flera hyresgäster och fått kritik från Hyresgästföreningen.

På kommunstyrelsemötet i början av februari reserverade sig i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna mot förslaget till fullmäktige. 

Vid det förra försöket till beslut i frågan om försäljningen av 2069 bostäder från allmännyttan blev det återemiss i ärendet efter en sex timmar lång debatt.

När ärendet nu återigen hamnade på fullmäktiges bord blev debatten inte lika lång som senast (bara två och en halvtimme) men den ideologiska skiljelinjen mellan blocken var tydlig.

När det väl blev dags för omröstning fanns återigen förslagen om att sälja, inte sälja, samt ett yrkande på ny återremiss från Sverigedemokraterna.

Efter att fullmäktige beslutat att avgöra ärendet vid sittande fullmäktige, gick det till votering mellan ja- och nejsidan.

Med röstsiffrorna 33 för och 26 mot en försäljning stod det sedan klart att fullmäktige godkänt försäljningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista