Mona Ali en av många som fruktar nya hårda regler för personer som flyr till Sverige. Foto: Lars-Peter Hielle
Foto: Mona Ali en av många som fruktar nya hårda regler för personer som flyr till Sverige. Foto: Lars-Peter Hielle
Kronoberg

Asylsökande oroas av hårdare flyktingregler

0:49 min

Många som flytt till Sverige är oroliga över vad regeringens förslag till nya hårdare regler för anhöriginvandring kommer att innebära för dem. Men kunskapen om vilka regler som gäller är väldigt dålig.

Mona Ali som P4 Kronoberg träffar på Björkhaga i Virestad känner inte till förslaget till nya regler, men att göra det tuffare för de som bor där borde regeringen verkligen tänka över, säger hon.

– De borde tänka två gånger för personer som sitter på asylboendena har det redan tufft som det är och utan familjen, hur kan du överleva?

Hon har inte träffat sin man på över 14 månader och har fortfarande inte fått asyl. Hon bor på Björkhaga med sin dotter. När hon kom hit var hon gravid med ett barn till, som hon sedan förlorade.

– Det var den tuffaste tiden jag någonsin haft, säger hon.

Mona orkar inte tänka på nästa steg. Nya hårdare regler för anhöriginvandring skulle göra det ännu värre, säger hon.

Hon har flytt från Syrien och vill inget annat än att vara kvar här. Men längtan efter mannen och ett svar på om hon får asyl är smärtsamt, berättar hon.

Det finns ännu inget riksdagsbeslut om ny lagstiftning för flyktingar, som ska gälla alla som ansökt om uppehållstillstånd efter 24 november förra året.

Regeringen ville först att reglerna skulle börja gälla 31 maj, men det kommer inte att bli så. Riksdagen måste nämligen fatta det slutliga beslutet och det hinner riksdagen inte med tills dess.

Arbetet drar ut på tiden, och nu är regeringens förhoppning att beslutet ska hinna tas innan riksdagen tar sommarlov. Annars skjuts de nya reglerna upp i flera månader.

Enligt det nya regelförslaget  är det bara flyktingar enligt FN:s flyktingkonvention som har rätt till familjeåterförening, och då bara med sin kärnfamilj.

Lagändringen innebär också att Sverige beviljar tillfälliga uppehållstillstånd på tre år för alla flyktingar utom kvotflyktingar, som sökt och fått asyl i landet.

– Det kommer att innebära att om du har flyktingstatus kommer du att få möjlighet till familjeåterförening under tiden för ditt tillfälliga uppehållstillstånd, men om du däremot bedöms som alternativt skyddsbehövande kommer du inte ha möjlighet till det under den tiden, förklarar migrationsminister Morgan Johansson (S).

Om ett par ska kunna återförenas med sina familj, måste de vara över 21 år gamla.

Läs mer om förslaget till nya flyktingregler i faktarutan nedan. Där kan du också höra hela intervjun med migrationsminister Morgan Johansson.

FAKTA: Regeringens förslag till nya flyktingregler


Flyktingar som har rätt till återförening med sin kärnfamilj:

Flyktingar enligt flyktingkonventionen, svensk lag och EU:s regler som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp. Om det gäller ett par måste paret vara minst 21 år.


Asylsökande som inte har rätt till familjeåterförening:

Alternativt skyddsbehövande som löper risk att straffas med döden, löper risk att utsättas för kroppsstraff, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning eller som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.

Tillfälliga uppehållstillstånd införs:

Flyktingar som söker asyl kan få tillfälliga uppehållstillstånd i tre år. När de tre åren gått prövas tillståndet igen. Om personen kan försörja sig själv efter tre år kan hen få ett permanent uppehållstillstånd.

De tillfälliga uppehållstillstånden gäller inte kvotflyktingar.

Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista