Fredrik Roghner
Bankchefen Fredrik Roghner är positiv till att kontanterna på sikt kommer att försvinna från landets bankkontor. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Kronoberg

"Vi lever upp till kontantbehovet med bankomater"

1:36 min

Riksbanken vill att bankerna och deras kontor ska möta kundernas behov av kontanter. Kanske genom att lagstifta om det. Bankchefen Fredrik Roghner behåller kontanterna på sin bank, men är positiv till minskningen.

På onsdagen gjorde Riksbanken ett utspel om att bankerna borde ta ett större ansvar för kundernas behov av kontanter. Ett ansvar som ska säkras genom en ny lag.

Fredrik Roghner är bankchef på Handelsbanken i Älmhult. Han berättar att ungefär 300 av bankontoren i hans koncern har valt att behålla en begränsad mängd kontanter. Något som är upp till varje bankchef att besluta.

– Vi lever upp till kontantbehovet med bankomater och att vissa kontor har kontanter och även utländska sedlar. Men även om det är många som använder det någon gång i månaden, så är det väl ändå så att man använder andra betalningsmedel också, säger Fredrik Roghner.

Samtidigt är han positiv till kontanterna på landets bankkontor kommer att minska på sikt.

– De kommer radikalt att minska kraftigt inom en nära framtid, och det ser vi faktiskt som positivt.

Madeleine Lange driver blomsteraffär i Älmhult och har inte haft någon större kontantbrist den senaste tiden.

– För mig har det inte varit ett problem, men behöver man kontanter snabbt är det jobbigt när man inte kan få det samma dag. Att vi inte har jättemycket kontantförsäljning är också bra för rånrisken och det blir en säkerhet för personalen, säger Madeleine Lange.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista