Kronoberg

Region Kronoberg granskas för upphandlingsfusk med Cosmic

0:40 min

Konkurrensverket ska granska Region Kronoberg och sju andra landsting i landet efter ett tips om upphandlingsfusk. Det gäller journalsystemet Cosmic, som enligt tipset ska ha köpts in utan upphandling.

Region Kronoberg är ett av sju landsting i landet som ska granskas av konkurrensverket efter en anmälan om upphandlingsfusk.

– De uppgifter vi fått är att det rör sig om en otillåten direktupphandling och den typen av agerande mot Lagen om Offentlig upphandling (LOU) ser vi allvarligt på, säger Patrik Määttä, handläggare på Konkurrensverket.

Enligt tipset har de sju landstingen börjat använda journalsystemet Cosmic, utan att först ha gjort en upphandling, så kallad direktupphandling.

– Vi är i ett inledningsskede just nu, och har skickat ut brev med frågor till Region Jönköping och Uppsala läns landsting, säger Patrik Määttä.

Senast 1 april ska landstingen och Region Kronoberg ha redovisat hur och om de har annonserat upphandlingen, så mer än ett företag har kunnat lämna anbud.

Därefter ska Konkurrensverket avgöra om ska gå vidare med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista