Kalmar i Lidhult
Kalmar i Lidhult flyttar sin gaffeltruckproduktion till Polen. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Lidhult

Kalmar lägger ner truckproduktion – 190 anställda drabbas

Dan Pettersson, divisionschef: "En jättetuff dag"
1:19 min

Kalmars mobila maskiner lägger ned sin produktion av gaffeltruckar i Lidhult och flyttar den istället till Polen. Och det påverkar 190 anställda, berättar Dan Pettersson som är divisionschef.

– Det kommer att leda till en gradvis nedläggning av produktionsverksamheten i Lidhult. Vi beräknar att det kan påverka 190 personer enligt planerna, säger Dan Pettersson.

Syftet med flytten är att öka verksamhetens effektivitet och säkra konkurrenskraften på den globala marknaden. Flytten av gaffeltruckproduktionen kommer att pågå under två år.

– Flytten är ett led i vår produktionsstrategi. Med denna flytt kommer vi att samla all Kalmars produktion i Europa i en fabrik. På sätt så får vi skalfördelar som sparar pengar till investeringar inom digital affärer.

I samband med flytten meddelar trucktillverkaren att man även kommer att investera i nya toppmoderna anläggningar i Ljungby med fokus på affärer, teknik och innovationer.

Vad säger du till de produktionsanställda som påverkas av beslutet?

– Naturligtvis är det här en jättetuff dag och jag har väldigt stor för respekt för att det är många som tycker att det här är jobbigt. Vi har medarbetare som varit med oss i många år och bidragit till vår framgång.

P4 Kronoberg har pratat med en av de anställda på arbetsplatsen. 

– Det är ju sorgligt. Det kom plötsligt ju. Vi hade nyss ett möte som gick jättebra. Det är blandade reaktioner här. En del är arga och en del är ledsna, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".