Ulla Lundegård
Ulla Lundegårds inlägg om våldtäktdomen har fått stor uppmärksamhet och många reaktioner. Foto: Privat
Växjö

Ullas ord fångar ilskan mot våldtäktsdomen

0:42 min

Ulla Lundegård i Gemla utanför Växjö är en av många som reagerade starkt på att hovrätten i Göteborg sänker straffet för en våldtäktsdömd man. Hon skrev sedan ett uppmärksammat Facebookinlägg om saken. Ett inlägg som nu delats mer än 30 000 gånger.

Hovrätten sänkte straffet med motiveringen att våldtäkten inte kunde betraktas som en gruppvåldtäkt, eftersom mannen våldtog kvinnan efter en annan man, och inte samtidigt som honom.

När 63-åriga Ulla Lundegård via ett annat inlägg sedan fick veta att en domare frågat om kvinnan höll ihop benen tillräckligt fick hon nog.

– Det var då det tände till i mig och sen kom det en text som jag skrev helt spontant, berättar hon.

" Jag gör väl vad jag vill med mina ben. Sparkar till exempel. Jag skulle bra gärna vilja veta hur den samlade intelligensen av hovrättens delegater ser ut, som ställer frågan "höll du ihop benen tillräcklig"?

Och att det inte är gruppvåldtäkt när TVÅ män ger sig på kvinnan efter varandra, herr domare eller fru Domare, skulle det inte vara anatomiskt svårt att stoppa in två penisar samtidigt?

Nu får det vara slut på daltandet med hovrätter. Nu vill vi ha in huvudrätter som är stadiga nog att sätta sig in i en kvinnas liv. Både i nutiden och i forntiden och i urtiden. Och kanske förklara att de flesta av oss håller ihop benen när vi blir utsatta för våld", skriver Ulla Lundegård i inlägget.

Med alla reaktioner och all positiv respons hon fått på inlägget tror Ulla att det kan bli en manifestation om hur samhället och rättssystemet behandlar kvinnor som utsatts för våldtäkter.

– Ett sånt stort intresse röner ju inte en vanlig text annars, om det inte ligger väldigt mycket ilska och gror både hos kvinnor och män som jag lyckats fånga upp, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista