Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Recept

RECEPT: Melongazpacho och wok

Glas med gazpacho
1 av 3
Gazpachon är gjord på melon och kan drickas direkt, utan sked. Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Wok
2 av 3
Wok med krispiga grönsaker och räkor. Foto: Calle Berglund / Sveriges Radio
Choklad
3 av 3
Chokladtryfflar med avokado blir efterätten. Mums! Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio

Radiokocken Anja Schauerte gästar P4 Kronoberg. Denna gång lagar hon till melongazpacho, wok med krispiga grönsaker och chokladtryfflar med avokado.

  • Godaste melongazpachon

En underbar gazpacho med cantaloupmelon, tomat, basilika, mynta och lite sting av chili. Perfekt som en liten förrätt i små skålar som gärna kan toppas med lite räkor och färska örter. Alternativt kan du servera som jag väljer idag, i snygga glas, och drick som den är.

4 portioner

1 gul paprika i mindre bitar

2 cantaloupmelon

2 msk olivolja

15-20 st blad från en färsk basilika

1 kruka mynta

1 liten chili (ta bort kärnorna) skuren i några bitar

12 cocktailtomater – varje tomat delad på mitten

1 msk vit balsamvinäger

Smaka av med havssalt

Dela melonen och ta bort kärnorna. Jag brukar därefter gröpa ur melonen med en större sked. Lägg alla ingredienser i en lite högre behållare och mixa med en mixerstav tills du har en fin slät soppkonsistens. Smaka av med havssalt och mixa lite till. Ställ gärna svalt några timmar innan servering.

  • Smakfull wok med krispiga grönsaker och räkor

Den här fräscha grönsaks- och räkwoken får fin smak av apelsin, ingefära, vitlök, chili osv. Snabblagad och mättande rätt full med nyttigheter.

2 rejäla portioner

Woksås

3 msk tamari (glutenfri soja) eller coconut aminos (paleovänlig substitut för soja)

1 msk sherry

3 msk färskpressad apelsinjuice eller limejuice

2 tsk färskriven ingefära en liten touch av chiliflakes

1 msk mandelsmör

Blanda ihop alla ingredienser väl till woksåsen och ställ åt sidan under tiden själva woken förbereds.

1 msk kokosolja

1 pressad vitlöksklyfta

2 paprikor – gärna en röd och gul och fina lagom stora bitar

1 stor morot strimlad med en potatisskalare

1 zucchini – använd en ”spiralizer”/spiralskärare för bästa resultat. Denna skapar en nudelform av zucchinin. Eller använd alternativt en potatisskalare och gör fina remsor.

½ purjolök i fina skivor

1 liten finhackad chili (ta bort kärnorna)

1 paket sugar snaps. Skär dina sugar snaps på mitten. 200 gram skalade stora räkor

Pudra över lite arrowrotspulver (glutenfritt och naturligt - används som redning. Hittar du i de flesta livsmedelsbutiker)

Smaka av med flingsalt och strössla över rostade sesamfrön och färsk koriander

Smält kokosoljan på medelvärme i en wokpanna. Fräs på vitlöken lite lätt. Tillsätt alla övriga ingredienser och woka på lite högre värme. Rör runt under tiden du wokar. Tillsätt efter några minuter woksåsen och fortsätt tillagningen några minuter till. När cirka en minut återstår tillsätter du räkorna och pudra gärna över bara aningens lite arrowrotspulver. Smaka av med en nypa flingsalt och strössla slutligen över rostade sesamfrön och färsk koriander (eller byt ut mot någon annan färsk krydda om du inte gillar koriander).

  • Chokladtryfflar med avokado

cirka 10 st tryfflar

100 g 70-procentig choklad

1 avokado havssalt/flingsalt

Naturligt lakritspulver (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt under uppsikt i mikron. Mosa avokadon mycket fint med en gaffel. Blanda ihop den mosade avokadon och den smälta chokladen. Tillsätt en generös nypa havssalt/flingsalt. Klicka ut tryfflar på en liten bit bakplåtspapper med en tesked. Pudra över lite lakritspulver om du gillar lakrits (annars avstår du från denna ingrediens). Ställ svalt cirka 30 minuter innan du smakar. Tryfflarna håller sig några dagar i kylskåpet.

Anja Schauerte

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".