Fiberkabel
Länsstyrelsen fördelar 58 miljoner kronor till nätföreningar som ska dra fiber, men pengarna räcker inte till alla som ansöker om stöd. Foto: Anders Wiklund/TT
Kronoberg

Nätföreningarna kämpar om glesbygdens fiberpengar

1:51 min

Flera föreningar i länet som ansökt om ekonomiskt stöd för fiberutbyggnad får inget stöd. Det fattas pengar.

Länsstyrelsen har nu 58 miljoner kronor att fördela till nätföreningar i glesbygden. Men det krävs 120 miljoner kronor för att alla nätföreningar ska få stöd.

– Rätt många som ansökt kommer att bli besvikna, säger Anders Meijer på länsstyrelsen.

Det blir en hård kamp om pengarna. 43 nätföreningar i glesbygden slåss om summan. Potten kan öka från 58 miljoner till 90 miljoner kronor om Jordbruksverket håller löftet att i ett senare skede förstärka stödkassan. Men sen blir det inte mer pengar.

 – För att få stöd är det viktigt att kunna visa på en hög täckningsgrad, att många vill ansluta sig, säger Anders Meijer.

Det är bara föreningar i utpräglad glesbygd som får stödpengar. Tätorter med mer än 200 invånare får inget stöd till att gräva ner fiber.

Regeringens mål är att år 2020 ska 90 procent av landets hushåll kunna ansluta sig till ett fibernät. I Kronoberg har Markaryds kommun den sämsta täckningen med många vita områden utan fibernät.

– Men det betyder inte att föreningar i Markaryd har större chans att få pengar. Vi får inte göra några geografiska prioriteringar, säger Anders Meijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista