Mikael Bruér
Mikael Bruér från Kalvsvik söder om Växjö är politiker, lärare och flitig Twitteranvändare. Foto: Lars-Peter Hielle
Sociala medier

"Blev en bättre lärare med Twitter"

1:16 min

@Tjockkaft från Kalvsvik utanför Växjö har skrivit 56 000 meddelanden på Twitter sedan han började med det för åtta år sedan. Men det är fortfarande få som använder mikrobloggen.

I år fyller mikrobloggen Twitter 10 år.  Den slog ner som en bomb 2006 och anammades snabbt av de som enkelt ville få spridning för sina budskap.

Tio år med Twitter har inneburit att det har blivit mycket enklare att få uppmärksamhet och information i samhället, men tjänsten har också gett smutskastning och hat ett ansikte.

Politiker, journalister, aktivister och andra makthavare, framför allt män, är bland de flitigaste på Twitter idag. Mikael Bruér från Kalvsvik söder om Växjö är politiker och lärare. För honom har Twitter betytt mycket.  

– Bygga kontakter, få information, läsa hitta artiklar, diskutera och i viss mån också debattera saker som har med mitt jobb och skolan i övrigt att göra, säger Mikael Bruér från Kalvsvik.

 Hur viktigt är det?

– Enormt viktigt. Utan Twitter hade jag inte varit den lärare jag är idag.

Här i de sydöstra länsdelarna är det fortfarande få som använder Twitter.

I Småland använder fem procent Twitter dagligen, enligt statistik från Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

– Det finns en skiktning, landsbygd-stad där välutbildade, politiker och så vidare tenderar hamna i städer, och då tror jag att användandet av de här verktygen kan hänga samman med det, säger Mikael Bruér.

FAKTA: Twitteranvändande i Sverige

74 procent av de som använder Twitter bor i stad, 26 procent bor på landsbygden.

58 procent av de som använder Twitter är män.

2015 års lista på de mest inflytelserika twittrarna i Sverige består uteslutande av män, enligt undersökningen från Twitterbarometern.

Källa: Internetstiftelsen i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista