Ingegerd Widerström
1 av 2
Ingegerd Widerström förklarar att bidraget från länstyrelsen är helt avgörande för om hennes hembygd ska kunna få fibernät. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Mette Adolfsson
2 av 2
Mette Adolfsson är glad för fiberinvesteringen i Häradsbäck. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Häradsbäck

Fiber– en demokratifråga för landsbygden

0:38 min

Härlunda fiber i Häradsbäck är en av många nätföreningar i länet som kämpat för att få fiber nergrävt till sina hus de senaste åren. Nu är pengarna från Länsstyrelsen utbetalda och alla grannar är nöjda med investeringen.

Länsstyrelsen i Kronoberg kommer att betala ut stöd på totalt 58 miljoner kronor till föreningar i glesbygden som vill bygga ut fibernätet för datakommunikation.

Men frågan är om miljonerna räcker till alla föreningar som vill bygga ut fibernätet.

Enligt Länsstyrelsen är täckningsgraden, det vill säga hur stor andel av hushållen i området som vill ansluta sig till fibernätet, avgörande för fördelningsbesluten.

Härlunda fiber ekonomisk förening i Häradsbäck är klara med sin investering och har fått pengarna från länsstyrelsen.

– Vi har fått det äntligen. Vi började 2007 och avslutade vårt stora projekt 2014. Det är ett långt projekt, men vi har lagt ner tio mil fiber här i bygden, säger Mette Adolfsson.

Vad betyder fibern för landsbygden?

– Oerhört mycket. Det är en demokratifråga. Med dagens krav på teknik hade vi inte fått samma möjligheter som andra annars. Jag studerar själv på distans och hade inte kunnat gjort det utan fiberteknik.

I Unnanäs utanför Linneryd har ordförande Ingegerd Widerström och de andra medlemmarna i bygdens fiberförening väntat på besked från Länsstyrelsen sedan juli förra året.

De har beräknat en totalkostnad på 3,8 miljoner för sitt projekt, men utan bidraget på 2,2 miljoner från Länsstyrelsen blir det inget fiber i marken.

– Då är det bara så att projektet inte kan genomföras och vi får lägga ner det. Skulle vi få betala allt själva skulle vi komma upp i dubbla kostnader, säger Ingegerd Widerström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista