Malin Sjöö, adhd-patient
22-åriga Malin Sjöö tycker att vården fungerade bättre på BUP. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Vuxna med ADHD har svårt att hitta rätt i vården

Malin Sjöö:"Jag får inte speciellt mycket hjälp där"
1:27 min

Barn med ADHD kan råka ut för svårigheter när de blir vuxna eftersom den hjälp de tidigare fått kan försvinna när de fyllt 18 år. Anledningen är att ansvaret för vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder är uppdelat på olika enheter, där det kan ta tid att hamna rätt.

– Jag får inte speciellt mycket hjälp där. Jag vet inte ens vem jag ska ringa till och få ut mina mediciner. Jag har ingen aning, det är helt kaos, säger 22-åriga Malin Sjöö som flyttat från BUP, barn och ungdomspsykiatrin till vården för vuxna.

Allt fler barn får någon neuropsykiatrisk diagnos som ADHD och behandlas inom Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. För Malin Sjöö som fick en ADHD-diagnos i tidig ålder har den vården fungerat bra.

Problemen uppstod när hon skulle flytta över till den vuxna vården. BUP skrev en remiss till vuxenhabiliteringen där hon fick medicin utskriven, men när hon bad om mer hjälp hänvisades hon till vårdcentralen.

Efter flera turer, kontakt med arbetsterapeut, försök att klara sig utan medicin och byte av vårdcentral, kom hon tillbaka till vuxenhabiliteringen.

Och hon är inte ensam om att råka vilse i vården för vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder, som är splittrad på ett helt annat sätt än vården inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det bekräftas av flera av de inblandade enheterna.

Det finns en rad olika enheter som tar hand om patienter med neuropsykiatriska funktionshinder, beroende på vad de har för problem i övrigt. Och Malin Sjöö säger att hon fortfarande saknar det hjälp hon fick på BUP:

– En läkare att prata med som man hade på BUP, att man kommer en gång om året och pratar om att det här har hänt och det här ska hända, sådana saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".