Yngve Räv och Bertil Bäckström
Yngve Räv (t.v) och hans mytomspunna konstnärliv visas på Kulturparken Småland. Bertil Bäckström (t.h) berättar att intresset för utställningen har varit stort. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Växjö

Konstnärsmyten Yngve Räv drar rekordpublik

0:55 min

Utställningen om Yngve Räv på Kulturparken Småland har blivit en publiksuccé. Till vernissagen kom tusen personer för kolla in den första visningen av den mytomspunne Växjökonstnärens målningar.

Bara en vernissage på Kulturparken Småland har dragit mer premiärpublik. Den om Eddie Meduza 2013.

Yngve Reinhold Johansson, kallad Yngve Räv, var ett Växjöoriginal som målade tavlor för att få extrainkomster till sig själv och sina närmaste.

Yngve är en myt i Växjö. Han var ett folkilskt original och en A-lagare som sålde tavlor för att kunna få tag på sprit och köpa fisk till sina 30 katter, säger Bertil Bäckström på Kulturparken Småland.

Till yrket var han en vanlig målare, som lärt sig att måla tavlor från sin lillebror Einar Sjöstrand.

Nu visas 180 av Yngve Rävs tavlor för första gången på Kulturparken Småland.

Tavlorna har motiv från ett svunnet Växjö och ställs ut med hjälp av konstnärens släktingar och privatpersoner som äger tavlorna.

– Vi vill verkligen ta fram Växjös och Kronobergs historia. Men samtidigt är det jättekul att kunna visa en konstnärlig verksamhet och ett människoöde som är lite i periferin, säger Bertil Bäckström.

Yngve Rävs konstnärsliv

Yngve Reinhold Johansson föddes 1912 på Braås station i Sjöås socken.

Föräldrarna var Emilia Magnusdotter och sågverksarbetaren Israel Johansson. Yngve var nummer fyra i en syskonskara på sex barn.
1916 flyttar hans familj till Växjö.

1918, när Yngve är sex år gammal, dör Pappa Israel Johansson.

1922 gifter Yngves mamma Emilia om sig med grovarbetaren Fritiof Sjöstrand.

Yngve ska tidigt ha haft en egensinnig personlighet och kallades Yngve Räv redan som barn.

Hans skolgång blev kort. I början av sjätte klass i oktober 1926 får han sluta skolan i förtid för brist på flit och förmåga.

Från 13 års ålder lärde han sig målaryrket och blev så kallad plankstrykare.

I 20- årsåldern började Yngve få problem med alkoholen och 1949 blir han omyndigförklarad på grund av sinnessjukdom.

Det var då lillebror Einar Sjöstrand, som själv var konstnärligt begåvad, lärde Yngve att måla tavlor som ett sätt att försörja sig.

Yngve Räv kom under de 40 år han var aktiv som konstnär särskilt att avbilda det gamla Växjö i både dova och livliga färger.

Han målade på beställning och som förlagor hade han foton och vykort.

Yngve Räv gick bort 1989.

Källa: Kulturparken Småland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista