Grundaren av High Chaparral, Big Bengt Erlandsson, titulerar sig sheriff. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Grundaren av High Chaparral, Big Bengt Erlandsson, blev 93 år gammal. Arkivfoto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Småland

Big Bengt har avlidit

Grundaren av nöjesparken High Chaparral i Hillerstorp, Bengt Erlandsson, mer känd som Big Bengt, av avlidit.

Big Bengt somnade in vid 22-tiden på måndagskvällen, det bekräftar ett av hans barnbarn, Emil Erlandsson för P4 Jönköping på tisdagsmorgonen.

- Han var driven, excentrisk, entusiastisk, målinrikad affärsman, kan man väl säga. Ingenting var omöjligt för honom, säger Emil Erlandsson till P4 Jönköping.

Big Bengt var också en känd företagare och entreprenör och grundare av Brännehylte handels. Westernstaden High Chaparral öppnade han redan på 1960-talet efter en resa till USA där han hämtade inspiration.

Big Bengt Erlandsson bodde sista tiden på ett boende i Gnosjö, han blev 93 år gammal.

Så här skriver Emil Erlandsson själv på Facebook om sin farfar: "Nu har min farfar gått ur tiden. Denna galna och helt underbara människan som aldrig tyckte att något var omöjligt... //... Detta är mannen som inte behövde göra några riskanalyser inte heller lyssnade han på andras åsikter och förklaringar till varför det inte skulle går att genomföra. Allt skulle göras NU inte i morgon för då skulle vi göra något annat. Inte en dag var likadan och allt var möjligt. Tack farfar för att jag fick följa med på några av dina galna resor det är upplevelser som jag aldrig kommer att glömma."

Westernstaden byggdes till en början utan bygglov, något som kommunen gick med på att ge i efterhand.

Han startade även ett museeum med många veteranfordon och andra historiska föremål som han samlat på sig. Museet brann ned under 1990-talet men byggdes upp igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista