Kronoberg

IVO efter 10-åringens död: "Primärvården för passiv"

Vårdcentralen borde ha agerat snabbare när pojken kom dit med smärta i axeln och svårigheter att svälja. Det menar Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO), som nu kritiserar primärvården för passivitet.

IVO anser att primärvårdens handläggning av pojkens var fall var "alltför passiv" och "bristfällig".

Vid pojkens fjärde besök på vårdcentralen 1 juli 2015 var han trött, hade hjärtklappning och smärtor. Ändå togs återigen bara prover som läkaren sedan skulle följa upp.

Däremot går alla andra delar av sjukvården fria från kritik.

Här anser IVO att såväl barnakuten i Växjö som Skånes Universitetssjukhus i Lund gjorde exakt vad man skulle göra i ett så akut läge.

– Bristerna orsakade sannolikt inte patientens dödsfall, skriver IVO i sitt beslut.

Och det är exakt vad sjukvården själv anser. För i det här fallet har man inte gjort någon Lex Maria-anmälan, vilket sjukvården enligt lag är skyldig att göra, om det förekommer vårdskada eller risk för vårdskada.

Chefsläkarna Filippa Hummer och Pär Lindgren i Växjö tog ett gemensamt beslut om att förloppet inte handlade om en vårdskada och gjorde därför inte en Lex Mariaanmälan. Likadant resonerade Skånes Universitetssjukhus.

Det var pojkens mamma som gjorde anmälan i somras. Hennes bild av händelseförloppet stämmer inte överens med sjukvårdens. Hon beskriver ett "kaos" på universitetssjukhuset, medan IVO konstaterar att "patienten övervakats korrekt under hela vårdtiden på SUS".

Hela vårdtiden blev bara några timmar. Pojken kördes i ambulans från Växjö på kvällen den 2 juli, kom fram till Lund vid 22-tiden på kvällen och dog några timmar senare. Då hade han kvävts till döds av tumörer som ströp hans luftvägar.

Sjukdomsförloppet blev bara två veckor, från att han sökte primärvården för ont i axeln och fick rådet att gå till idrottskliniken, till att han dog på universitetssjukhuset i Lund.

Mamman är mycket besviken på IVO:s beslut.

– Det känns som om IVO bara skyddar läkarna. Vi känner oss helt övergivna. Ingen har kontaktat oss i familjen ens för att prata med oss eller be om ursäkt efter det som hänt.

– Vår son är borta. Det kan inget IVO-beslut ändra på. Men det känns som om bollen bara slängs tillbaka på oss. Vi blir inte trodda. Det jag önskade är att de kunde stå för de fel som de har gjort. Vi vill ha upprättelse, får vår sons skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista