Isak Engqvist (C)
Isak Engqvist (C), politisk sakkunnig i Europaparlamentet, stannade inne på sitt kontor hela dagen efter terrorattackerna i Bryssel. Foto: Privat
Bryssel

Kronobergarna i Bryssel stannar inomhus

0:56 min

Isak Engqvist, Karl Lundin och Edvin Hasangjekaj jobbar alla i Bryssel, två av dem för EU. Efter tisdagsmorgonens terrorattacker i staden har de fått stanna instängda på sina kontor hela dagen och vänta på information från de belgiska myndigheterna. I kväll fortsätter de att hålla sig inne.

Isak Engqvist (C) från Markaryd är politiskt sakkunnig för Centerpartiet i Europaparlamentet.

När självmordsattackerna på Bryssels flygplats inträffade på tisdagsmorgonen var han på sitt kontor.

Då höjdes säkerheten i Europaparlamentets lokaler till den högsta nivån och de som jobbar i byggnaden uppmanades att stanna instängda på sina kontor under dagen och vänta på information.

Vid ingången till Europaparlamentet stod beväpnade vakter och militär. Parlamentssalen och besökscentret stängdes helt.

Man är både skärrad, och lättad över att alla mina kompisar här i Bryssel verkar okej. Men samtidigt otroligt ledsen över alla människor som skadats och förlorat anhöriga, säger Isak Engqvist.

Edvin Hasangjekaj från Växjö jobbar alldeles i närheten för den svenska representationen i EU. Han kom hem från jobbet klockan 17 och kommer att stanna hemma under hela kvällen.

– Läget är väldigt spänt för tillfället. Det kommer nya uppgifter om det hela tiden och dödsiffran förväntas stiga. Kommunikationen har varit bristfällig med telefonlinjer som legat nere, nät som gått segt, gator som är avstängda och militären som mobiliserar, säger han.

Karl Lundin från Ljungby jobbar bara några kilometer från flygplatsen där den första bomben exploderade på tisdagsmorgonen. Han tycker att det känns overkligt att vara på plats mitt i händelsen.

– Vi har varit medvetna om riskerna sedan i höstas och man är lite mer uppmärksam på offentliga platser nu. Men det känns lite overkligt att befinna sig mitt i det.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista