Josefin Nilsson med en ring som passar till en havsörn. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Josefin Nilsson med en ring som passar till en havsörn. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
P4 Kronoberg

Hon fångar och ringmärker fåglar

"Det är massvis som hänger där i näten"
0:55 min

Den är blå och röd och passar runt benet på en havsörn. Josefin Nilsson är auktoriserad ringmärkningsassistent. Snart är det högsäsong för henne och fåglarna på Öland.

– Man går upp okristligt tidigt mitt i natten och sätter upp nät. Sedan går man rundor och kollar varje halvtimme vad man har fångat. Har man riktigt tur är det massvis med fåglar som hänger där i näten, berättar Josefin Nilsson, ringmärkningsassistent sedan flera år.

Fåglarna fångas i mjuka nät som är skonsamma för fåglarna. Sedan får de en mörk påse över huvudet och ringen kläms fast på ena benet. Därefter släpps de fria. Hela processen tar bara några minuter.

Och snart börjar säsongen för ringmärkningen på Öland där Josefin Nilsson brukar arbeta tillsammans med andra specialutbildade fågelkunniga personer.

Man blir inte rik på att ringmärka fåglar. Det är helt ideella insatser som görs av entusiastiska ornigologer.

– När det är som mest fåglar kan det vara upp till 20 personer samtidigt som jobbar med att ringmärka, säger Josefin Nilsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".