Lekrum
Nästan alla kvinnor har med sig barn till skyddsboendet. Foto: Agneta Gustavsson/ Sveriges Radio
Två av tre får nej.

Blendas skyddsboende har brist på platser

Trycket på Kvinnojouren Blenda i Växjö har blivit så starkt att boendeplatserna inte räcker till. Nu måste boendet säga nej till två av tre som söker skydd.

– Ja, under förra året sa vi ja till ungefär 30 kvinnor med barn, medan ett 60-tal nekades boende hos oss. Det fanns inte plats, berättar Anders Hägg, som sitter i styrelsen för kvinnojouren Blenda.

Hit vänder sig inte bara våldsutsatta kvinnor från Växjö kommun. Kvinnojouren hjälper också kvinnor från Lessebo, Alvesta, Uppvidinge och Tingsryds kommuner, som de har samarbetsavtal med.

Kvinnojouren Blenda har också riksintag och får placeringar från andra delar av landet.

Men hur känns det att behöva säga nej till två av tre?

– Det är tufft, säger Anders Hägg. Men vi samarbetar med socialtjänsten och med andra kvinnojourer för att hitta andra lösningar. Ingen hamnar på gatan.

Det skyddade boendet fungerar som ett kollektiv för kvinnorna. Det är en  stor lägenhet med fem rum, gemensamhetsutrymmen och kök. Där bor man olika lång tid, från 1-2 dagar till som längst flera månader. Sen ska kvinnorna vidare till ett annat, säkert boende och det är ofta då som det blir svårt.

Känner ni av bristen?

– Ja, det måste man säga. Under 2015 och hittills under 2016 har det varit en konstant, mycket högre efterfrågan på skyddat boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista