Lidhultsmöte vidvinkel
1 av 3
"Ska det någonstans spira nya blommor, så är det här i Lidhult", sa kommunalrådet Magnus Gunnarsson efter onsdagens möte. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Thomas Malmborg och Magnus Gunnarsson (M).
2 av 3
Kalmars platschef Thomas Malmborg och det moderata kommunalrådet Magnus Gunnarsson är båda födda och uppväxta i Lidhult. Onsdagen var en av deras jobbigaste dagar någonsin. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Carina Bengtsson, kommunalråd (C)
3 av 3
Carina Bengtsson, kommunalråd (C)
Lidhult.

Kommunalråd tror på Lidhults kraft att växa

Thomas Malmborg och Magnus Gunnarsson (M)
4:11 min

Kommunalråden Carina Bengtsson (C) och Magnus Gunnarsson (M) i Ljungby har hopp om framtiden för Lidhult, trots beskedet om nedläggningen av Kalmars trucktillverkning. De tror att entreprenörsandan kommer att få orten att växa och blomstra igen.

Förra veckan kom det plötsliga beskedet att trucktillverkaren Kalmar i Lidhult flyttar sin produktion av truckar till Polen. Det innebär att 190 jobb berörs.

På onsdagseftermiddagen åkte politiker och tjänstemän från Ljungby kommun för att lyssna in Lidhultbornas tankar om framtiden, och diskutera möjligheterna för nya företag att etablera sig på orten.

Jordbruksverkets analytiker Sara Johansson tror att det kan bli svårt att få nya företag utifrån att etablera sig där. Däremot tror att invånarna kan starta egna företag i de tomma lokalerna.

Kommunalrådet Carina Bengtsson (C) är också optimistisk, även om hon konstaterar att läget är väldigt tufft.

– Vi måste jobba för det här och se vad vi kan göra. Det gäller att lyssna på människorna som bor på orten och se vad vi kan göra tillsammans. Alla orter i Ljungby kommun har massor med kraft, tankar och idéer. De är de vi ska lyssna in idag, säger hon.

På mötet med Lidhultborna under eftermiddagen deltar också kommunalråden Magnus Gunnarsson (M) och Anne Karlsson (S).

"Ska det någonstans spira nya blommor, så är det här"

Kalmars platschef Thomas Malmborg och Magnus Gunnarsson är båda födda och uppväxta i Lidhult. De säger att de har en av sina jobbigaste arbetsdagar på länge.

– Det är med ledsamhet som vi måste framföra detta personligen. Men det är viktigt att vi tar vårt ansvar och försöker göra det så bra som möjligt här framöver, säger Thomas Malmborg.

– Det är jobbigt på ett vis. Samtidigt så vet jag vilka som bor här och att entreprenörsandan och företagandet finns på orten, vilket var det som gjorde att Kalmar funnits här. Ska det någonstans spira nya blommor, så är det här, säger Magnus Gunnarsson (M).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".