Christian Karlsson, Sofie Gårdhed
Christian Karlsson och Sofie Gårdhed har startat Facebookgruppen Sällskap hem Växjö/Alvesta. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
Alvesta/Växjö

Nya nätforum ger en trygg väg hem

1:05 min

Som ett svar på den otrygghet många som ska gå hem om nätterna känner, startas allt fler initiativ för att ta sällskap och ge varandra trygghet. Christian Karlsson och Sofie Gårdhed ser behovet och har startat Facebookgruppen Sällskap hem Växjö/Alvesta.

I dag finns det ett tiotal olika grupper och forum i länet som ger sina medlemmar möjlighet att snabbt ta kontakt med varandra, och erbjuda de som behöver det sällskap hem från utekvällar, träningar eller middagar med kompisarna.

Trygghetsgrupperna startas på nätet eller i sociala medier och växer snabbt. Christian Karlsson och Sofie Gårdhed ser behovet och har nyligen startat Facebookgruppen Sällskap hem Växjö/Alvesta.

– Hela gruppen går ut på att man ska känna sig tryggare. Att kunna veta att man kan be om en hjälpande hand eller få skjuts hem om man missat nattbussen, eller inte har råd med taxi, säger Sofie Gårdhed.

Idén till sin grupp fick de när en tjej skrev i Växjögruppen på Facebook och bad om sällskap hem.

Sedan starten har gruppen fått många positiva reaktioner från de nu mer än tre hundra medlemmarna. Tanken är att tillsammans minska allas otrygghet.

– Man vet själv att man kan vara rädd när man går hem. Killar kan bli misshandlade och tjejer kan bli utsatta för olika försök, säger Sofie Gårdhed.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista