Bo Ederström (M)
Bo Ederström (M), ordförande i socialnämnden i Ljungby kommun, vill inte lova någon IVO-anmälan. Foto: Sveriges Radio
Ljungby

Trots kritik – socialtjänst IVO-anmäler inte sina fel

Bo Ederström (M): Det är inte självklart
1:28 min

Socialtjänsten i Ljungby gjorde flera allvarliga fel när den hanterade misstankar om sexuella övergrepp mot en liten flicka. Men någon IVO-anmälan om felen har inte gjorts. Något som den felaktigt utpekade familjen kräver.

– Det är ju en djupt olycklig situation som uppkommit och vi förstår ju den här familjens känslor, säger Bo Ederström (M) som är ordförande i socialnämnden i Ljungby.

Sommaren 2012 hämtades pappan i en av Ljungby kommuns kontaktfamiljer av polisen. Han hade blivit anmäld för sexuella övergrepp mot den flicka som han och hans fru var i kontaktfamilj åt. Misstankarna avskrevs senare.

När familjen kritiserade hur socialtjänsten i Ljungby hanterat ärendet lät socialchefen en utomstående person granska det. Kritiken var tydlig: det fanns brister i hur man hanterat och dokumenterat ärendet, klagomål hade inte utretts och fel hade inte rättats till.

Slutsatsen var att familjen hade fog för sina klagomål mot socialtjänsten.

Men trots det gjorde socialtjänsten ingen anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Nu kräver familjen att det görs en sådan anmälan i ett brev till ansvariga politiker. Bo Ederström säger att politikerna kommer att ta upp frågan. Men han kan inte garantera att det kommer att göras någon IVO-anmälan.

– Det beror ju på vad vi kommer fram till. Det är inte självklart.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".