Växjö

Fängelse för man som överföll par på Helgö

Ett och ett halvt års fängelse blev straffet för den man som i januari i år trängde sig in hos ett par på Helgö utanför Växjö beväpnad med påk och kniv. Han hade fått för sig att paret grillade ett tvåårigt barn, som han hade i uppdrag att rädda.

Det chockade paret satt och tittade på tv när en okänd man, beväpnad med kniv och träpåk, plötsligt trängde sig in och undrade vem som grillade.

De var helt oförstående till det han sa, men inkräktaren trodde inte på dem utan attackerade med kniven och påken. Både kvinnan och mannen fick skärskador.

Inkräktaren hade druckit alkohol under en längre tid, och han levde i en fantasivärld av hallucinationer, befolkad av rymdmänniskor.

Han trodde sedan några dagar tillbaka att en rymdkvinna och hennes barn bodde i hans lägenhet. Rymdkvinnan kunde göra honom illa med ett giftigt pulver och det var hennes barn han skulle rädda. Han såg de här rymdpersonerna lika tydligt som om de vore verkliga.

Tidigare samma dag som misshandeln ägde rum hade han fått för sig att han såg tungt beväpnade män utanför köksfönstret, och då ringde han polisen som körde honom till psykakuten, men där ville man inte ta emot honom. Han blev inte inlagd.

Några timmar senare avslutades dagen med att han trängde sig in hos paret på Helgö och misshandlade dem.

Läkarnas bedömning är att mannen trots detta inte var allvarligt psykiskt störd vid tillfället. Han kan därför dömas till fängelse.

Och Växjö tingsrätt dömde honom alltså i dag till 18 månaders fängelse.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista