Lösgodis
Under påsken köper vi tio procent av hela årets lösgodiskonsumtion. Foto: Fredrik Varfjell
Kronoberg

Påsken är en stor godishögtid

1:26 min

Påsken är näst efter julen den helg då vi köper mest mat, och inte minst godis. Enligt Svensk handel kommer vi att köpa tio procent av hela årets lösgodiskonsumtion under just påskhelgen. Men sockrets ifrågasätts ur hälsosynpunkt.

– Dels äter vi för att det är mycket socker i maten, vi har ett beroende, vi har ett lågt blodsocker, dels äter vi för att det är så himla billigt, säger distriktssköterskan Mari Bergenholtz-Liljedahl.

Hon jobbar med ett forskningsprojekt inom Region Kronoberg som heter Våga vara mätt, där deltagarna går ner i vikt bland annat genom att ta kontroll över sötsuget.

I Sverige äter vi stora mängder godis, ungefär 150 000 ton per år.

Det motsvarar 16 kilo per person. Och under just påskveckan går försäljningen upp rejält. 10 procent av hela lösgodiskonsumtionen säljs under påskveckan enligt Svensk Handel.

Men socker får blodsockret att åka upp och ner, vilket lätt leder till att vi äter ännu mer socker. Och på senare år har socker pekats ut som ett hot mot hälsan och kopplats ihop med övervik och diabetes.

För ett par veckor sedan beslutade Storbritannien om en sockerskatt.

Men ska vi då sluta äta godis helt och hållet? Mari Bergenholtz-Liljedahl tycker att man ska skilja på sötsugen.

– Om man bara känner som så att jag måste ha något sött, då är det just det att det var för länge sedan jag åt riktigt mat, då är det ett sötsug. Men om jag har gått runt i två dagar och känt att jag är så sugen på en japp, så klart att man ska äta en japp då och njuta av den.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista