Sofia Stynsberg
Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden, poängterar att eventuell elbåtstrafik i Växjösjön ska vara begränsad. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
Växjö

"Tanken är att kunna komma ut på vatten"

1:53 min

Kommunens planer på tillåta eldrivna båtar i den norra delen Växjösjön har väckt både frågor och reaktioner. Tekniska nämndens ordförande Sofia Stynsberg (M), förklarar att eventuell båttrafik i centrum ska var både begränsad och reglerad. Det viktiga är att komma ut på vatten.

Tekniska nämnden ska skicka frågan om elbåtar i Växjösjön vidare till kommunstyrelsen, som sedan ska ta upp frågan för beslut 23 april.

Enligt Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden, är bakgrunden till förslaget flera förfrågningar från allmänheten om att öppna upp för båttrafik i Växjösjön.

– Jag tycker att det är viktigt för stadsutvecklingen i Växjö. I den här delen har vi liv och rörelse och den ska vi fortsätta att jobba med, säger hon.

Om beslut tas kommer kommunstyrelsen att ansöka om en ändring av föreskrifterna från länsstyrelsen.

Men Sofia Stynsberg poängterar att förslaget bara gäller eldrivna båtar i ett begränsat område i norra Växjösjön, med hänsyn till vad som gör minst miljöskada och stör fågellivet minst.

– Jag tänker att man har en reglering av hastigheten och antalet båtar, så att det blir en okontrollerad situation. Tanken är att man ska kunna komma ut på vatten.
Reaktionerna på förslaget i sociala medier har varit många:

Andreas Liljenberg

"Vi är ett stort gäng simmare som tränar just i Växjösjön för att slippa bli överkörda av högljudda och störande motorbåtar. Sjön är dessutom så liten att man med några tag med årorna redan har tagit sig runt. Växjö ska vara en grön stad. Mer motion och mindre motorer tack!"

Anna Lundell

"Nu har jag lämnat Växjö men en aktiv och levande stad känns väl fantastiskt! Kan verkligen inte förstå hur det kan vara något annat än välkommet och positivt. Mitt i centrala stan dessutom! Man behöver inte ta sig många meter åt något annat håll om man vill ha tystnad och lugn."

John Moberg

"Jag skulle vilja se elbåtar i alla sjöarna runt stan och ett kanalsystem som förbinder alla sjöar med varandra. Då kan man snacka om en sjöstad och inte om en ankdamm! Tänk att ta sig med el ända till Asa!"


Glenn Mellgren

"Tänker att detta skulle kunna hjälpa folk med funktionshinder som vill komma ut på vattnet lite. Växjösjön ligger ju centralt och en båt med en lite elmotor är inte ansträngande att manövrera."
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista