Ulf Hedin och Anna Tenje
Foto: Montage.
Växjö

M-toppar: "Integrera äldreboende och förskola"

"Äldre blir piggare och friskare av att umgås med unga"
1:33 min

Äldreboenden och förskolor kan dra nytta av varandra – det tycker Anna Tenje och Ulf Hedin, båda (M), som nu föreslår att man ska försöka att integrera Hovslunds särskilda boende med förskolan Junibacken.

Ulf Hedin och Anna Tenje, ordförande i omsorgs- respektive utbildningsnämnden i Växjö kommun, anser att det finns fördelar att dra av att äldre människor får umgås med yngre.

Nu föreslår man att föra samman Hovslunds särskilda boende med förskolan Junibacken.

– Forskningen visar att äldre som umgås med barn och unga blir mycket piggare. De blir friskare och ser ett större värde med sitt liv. Man mår bättre helt enkelt, menar Anna Tenje som fortsätter:

– Samtidigt blir barnen ett mer naturligt förhållningssätt till åldrandet. Barnen blir mer öppna, toleranta och får en bättre inlärningsförmåga. Vi ser det som en win-win-situation, säger Anna Tenje.

Men varför föreslår ni bara detta för en skola och ett äldreboende? 

– Jag tror det är bra att börja i en liten skala. Vi har ju inte haft det i någon skala alls tidigare. Att man tar det ett steg i taget och lära av eventuella problem och möjligheter som uppkommer. Jag vill inte hasta igenom någonting bara för att jag har fått en idé, säger Anna Tenje. 

I praktiken är tanken med förslaget att utreda möjligheten om Hovslunds särskilda boende och förskolan Junibacken kan rymmas under samma tak – på så sätt ska pensionärerna och barnen kunna integrera med varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".