Radhusområde
Lockpriser blir allt vanligare vid bostadsköp, enligt Fastighetsmäklarinspektionen. Foto: Hasse Holmberg/TT
Kronoberg

Fler mäklare anmäls för lockpriser

1:23 min

Allt fler fastighetsmäklare anmäls. Det visar siffror från Fastighetsmäklarinspektionen. Vanligast är anmälningarna om att mäklaren sätter ett så kallat lockpris för att locka många spekulanter.

Ett lockpris innebär att det utsatta priset är betydligt lägre än marknadsvärdet eller det som säljaren är beredd att acceptera.

Att det blivit vanligare tror Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, beror på dagens bostadsmarknad.

– Med stor sannolikhet så beror det på den hetsiga bostadsmarknaden som varit under senare år. Det finns ett väldigt litet utbud av bostäder i många regioner. Det är många spekulanter som är intresserade av samma objekt. Då kan det bli en hetsig budgivning som gör att försäljningspriset trissas upp, säger Eva Westberg.

De senaste två åren har sju fastighetsmäklare i Kronobergs län anmälts, och två av anmälningarna gällde lockpriser.

Men trots att rekordmånga anmälningar om lockpriser gjordes förra året i landet så kan det vara svårt att bevisa, menar Eva Westberg. Några mäklare får en erinran, ett fåtal varnas. I enstaka fall kan inspektionen ta mäklaren ur tjänst.

Därför ska nu Fastighetsmäklarinspektionen särskilt studera lockpriser under året genom att granska ett större urval mäklare och samla in bevisning som håller i rätten, förklarar hon.

Men Frida Langå som är mäklare håller inte med om att hennes kollegor utnyttjar situationen på bostadsmarknaden.

– Det tycker jag inte att vi gör. Men däremot så står vi mäklare idag inför en svår roll när vi ska sätta priset eftersom priserna går upp väldigt snabbt. Vi möter också potentiella köpare idag som räknar med budgivningar och att priset där stiger väldigt snabbt, säger Frida Langå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista