Pengarna räckte inte till alla löften. Foto: Sveriges Radio
"Ge inga pengar till barn utöver vecko- eller månadspengen", uppmanar privatrådgivaren Gustav Karlsson. Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Banken: "Sluta pengacurla barnen"

1:24 min

Barn idag riskerar att inte lära sig att ta ansvar för sin ekonomi. En rapport från Swedbank om 12-åringars ekonomi visar att 95 procent av barnen ofta får mer pengar, utöver vecko- eller månadspengen, när de tycker att de behöver det.

P4 Kronoberg frågade två elever i femte klass vid Ringsbergskolan i Växjö om de tycker att deras veckopeng räcker till det de behöver.

– Ja, pengarna räcker, säger Saki, som håller på att spara till ett spel som kommer i december.

Även Matilda säger att hon sparar pengar, men inte till något särskilt just nu.

– Jag får inte mer pengar förutom veckopengen, säger hon.

De här båda eleverna är alltså två undantag från vad rapporten säger.

Viktigt att barnen lär sig hur viktigt ekonomi är

Gustav Karlsson är privatrådgivare på Swedbank i Växjö. Han är oroad över många barns framtida förhållande till pengar.

– Vi ser ju från bankens sida att man måste lära barnen att ta ansvar för sin ekonomi så att vi slutar curla våra barn när det gäller pengar. Det är viktigt att de tar med sig det för framtiden, så att de lär sig hur viktigt ekonomi är, säger Gustav Karlsson och fortsätter: 

– Därför bör föräldrar och barn komma överens om vad vecko-eller månadspengen ska räcka till och sedan ska föräldrarna inte skjuta till mer pengar.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista