Lastbil på väg
Foto: Bertil Ericson/TT
Sverige

Allt fler utländska lastbilar blir stående

1:24 min

Det är krångligare att hantera trafikolyckor med utländska lastbilar.

Anledningen är att det ofta tar lång tid att få tag i företaget som äger lasten, vilket gör att krockade lastbilarna kan bli stående.

Christer Sjöstedt är brandmästare och säger att problemet har ökat i takt med att utländska lastbilar har blivit fler på våra vägar.

– Det är fler nu [lastbilar som blir stående] än det var innan. Det märker man framförallt vid olyckor. Det är inte försäkringsbolag från Sverige, det är svårare att få fatt var bilen och lasten är försäkrad. Så där märker man ett större problem, säger Christer Sjöstedt.

När lastbilar är inblandade i trafikolyckor är lastens ägare och försäkringsbolag måna om att den tas tillvara på rätt sätt för att minimera skador och onödiga kostnader. Därför finns restvärdesledarna.

Restvärdesledarna är ofta specialutbildade brandbefäl som jobbar extra åt försäkringsbranschen. Och deras uppdrag är att rädda så stor del av lasten som möjligt. Men hittar de inte en ägare och lasten inte utgör en trafikfara då får de inte flytta undan den. I slutänden kan det bli upp till markägaren att få bort fordonet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista