Familjefrid Kronoberg
24 män sökte stöd och hjälp hos Familjefrid Kronoberg förra året, som förövare i våldsamma relationer. Foto: Calle Berglund
Kronoberg

Få våldsamma män söker hjälp hos Familjefrid

"Näst intill omöjligt att bryta ett sådant här mönster på egen hand"
1:42 min

Det är få män som söker hjälp hos Familjefrid Kronoberg. Förra året var de 24 stycken. Och det är toppen av ett isberg av alla män som utövar våld mot sin partner. Det säger Elisabet Bränd, behandlare på Familjefrid Kronoberg.

– Vi önskar att siffran var högre, för vi vet att det finns fler våldsutövare där ute, säger Elisabet Bränd.

168 personer som utsatts för våld sökte hjälp hos Familjefrid förra året. Men bara 28 förövare, varav 24 var män.

Att så få män söker hjälp är synd, säger Elisabet Bränd.

– Vi vet att det är näst intill omöjligt att bryta ett sådant här mönster på egen hand och att man då behöver hjälp. Ska vi någon gång få stopp på våld i en nära relation måste vi jobba med de som utsätter.

De flesta vi träffar är vanliga familjefäder

Hon berättar att de som trots allt söker hjälp är "vanliga män".

– De flesta vi träffar är vanliga familjefäder, män som jobbar och har ett socialt nätverk kring sig. Den är den typen av våldsutövare som kommer till oss. Det är väldigt sällan vi får de med svår missbruksproblematik till exempel.

Familjefrid Kronoberg finansieras av Region Kronoberg och länets åtta kommuner. Det har funnits i Växjö sedan 2009.

Här förs ingen dokumentation, inga journaler och man kan vara anonym. Men det kan vara rädsla att hamna i socialens register eller att bli polisanmäld, som gör att så få män vågar sig hit, tror Elisabeth Bränd.

Men man behöver inte vara rädd för det, fortsätter hon, även om Familjefrid har anmälningsskyldighet om det finns oro för att barn far illa. 

– Man behöver inte vara jätterädd för att det ska bli stora konsekvenser om man fortsätter att jobba och tar ansvaret.

En samtalsbehandling här kan ta mellan ett och två år. Väl investerad tid, säger Elisabet Bränd.

– Det är jättegott att se när det själva förstått vilka konsekvenser det har blivit för de runt omkring och att de ser att det finns ett hopp, säger Elisabet Bränd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".