Joel Andersson med hästen Rabiola Hästak.
1 av 2
Joel Andersson med hästen Rabiola Hästak. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Anders Kjellsson
2 av 2
Anders Kjellsson visar upp Cortus som är en av hästarna som han tidigare haft på Gothenburg Horse Show. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Hästsport

Hästtokiga kronobergare vallfärdar till Göteborg

"Det är mycket svårt att nå dit"
1:32 min

I helgen pågår en av världens största inomhustävlingar för ridsport i  Göteborg. Intresset är stort bland Kronobergare som åker dit för att titta. Anders Kjellson driver stuteriet Hästak i Rörshult i Tingsryds kommun och har deltagit med hästar på Gothenburg Horse Show.

Gothenburg Horse Show firar 40 årsjubileum. Och många från Kronobergs län åker till Göteborg för att njuta av hästhoppning och dressyr i världsklass.

– Jag tror att jag har varit där minst 35 av de åren, säger Anders Kjellson, som driver stuteri i Rörshult i Tingsryds kommun.

Hur har det vuxit?

– Det har ju vuxit jättemycket och nu vissa år har man också världscupsfinalen, så de bästa från hela världen kommer som har kvalat hela tiden.

Hur svårt är det att komma med där?

– Det är mycket svårt. I världscupsfinalen har vi en svensk baserad i Tyskland, säger Anders Kjellson. 

Joel Andersson från Gotland arbetar med att tävla och rida in Anders Kjellsons hästar. Just nu har han fokus på hästen Rabiola och han hoppas på att få rida henne i Scandinavium i Göteborg i framtiden.  

– Det är en häst som vi tror mycket på här i stallet, som jag hoppas på och en häst som absolut skulle kunna vara med där nästa år om det vill sig så, säger Joel Andersson.

Helgens program för Gothenburg Horse Show.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".