stress jobb dator kontorslandskap
Allt fler i Kronobergs län känner stress och mår dåligt på jobbet. Foto: Henrik Montgomery/TT
Kronoberg.

Nu ska cheferna ta mer ansvar för ohälsan

1:35 min

Sjukskrivningar på grund av stress ökar kraftigt i Kronoberg, det visar statistik från Försäkringskassan som P4 Kronoberg tagit del av. Den 31 mars kommer nya arbetsmiljöregler där cheferna ska ta ett större ansvar för att minska stressen.

Stress på jobbet, konflikter med kollegor och slitsamma arbetstider. Det är arbetsmiljöproblem som kan leda till ohälsa.

Den 31 mars kommer dock nya arbetsmiljöregler och det är cheferna som måste se till att stressen minskar på arbetsplatserna.

Men Frida Boklund, regionchef på organisationen Företagarna är kritisk till de nya reglerna.

– Rent generellt är vi helt emot mer direktiv och mer lägga på på en liten företagare, vars uppgift är att driva sitt företag.

Den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivningar idag är psykisk ohälsa. Och problemen ökar, visar statistik från Försäkringskassan som Sveriges Radio tagit del av för Kronobergs län.

På tre år har antalet sjukskrivningar på grund av olika stressjukdomar mer än fördubblats i Kronoberg. Senast offentliggjorda siffror visar att drygt 660 personer i länet var sjukskrivna på grund av stress.

Sjukfrånvaron är i genomsnitt 50 procent högre inom offentlig sektor jämfört med privat sektor. Och i näringslivet är problemen mindre hos de små företagen, säger Frida Boklund:

– Där är ju inte ohälsotalen lika höga som på de stora arbetsplatserna där man är ett litet kugghjul i ett jättemaskineri, utan att veta vad man bidrar med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista