Leif Fagerberg Coop Extra Norremark
Leif Fagerberg, butikschef för Coop Extra Norremark, tror på kundernas miljömedvetenhet. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Kronoberg

Naturvårdsverket: Plastkassarna ska kosta 5 kronor

"Miljömedvetenheten är så stor hos folk att alla är beredda att ta ett litet kliv"
0:52 min

5 kronor borde vi få betala för att packa ner maten i en plastkasse i mataffären, enligt Naturvårdsverket senaste förslag till Regeringen. Förslaget är i linje med ett EU-direktiv som vill halvera förbrukningen av plastkassar till år 2025.

Naturvårdsverket föreslår en "chockhöjning" av plastkassarna i mataffärerna. Enligt ett förslag till Regeringen vill organisationen att kassarna ska kosta fem kronor, i stället för dagens priser runt två kronor.

Skälet till förslaget är att förbrukningen av plastkassar måste halveras fram till 2025, enligt ett EU-direktiv.

Leif Fagerberg, butikschef på Coop Extra i Norremark i Växjö, tror att kunderna gör egna miljömedvetna val oavsett priset på plastkassarna.

– Miljömedvetenheten är så stor hos folk att alla är beredda att ta ett litet kliv, ta med sig kassen en gång till eller använda en tygkasse. Jag tror att det kommer automatiskt, säger Leif Fagerberg.

På P4 Kronobergs Facebooksida kommenterar flera lyssnare att de mycket riktigt tar med sig egna platskassar eller tygkassar till mataffären.

På vissa orter är återvinningen verkligen långsiktig:

"Kassarna i affären finns i tjock plast som är starka har haft våra kassar i sju år nu och de fina fortfarande. Dessa kassar kommer från Kvantum Markaryd", skriver Ulla-Britt Persson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".