Astradskolan
23 brister upptäcktes vid Arbetsmiljöverkets inspektion. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Ljungby

Dålig arbetsmiljö på Ljungbyskola

0:47 min

Varm och tung luft, ojämn temperatur och inga säkerhetsrutiner vid våld- och hotsituationer. Det upptäckte Arbetsmiljöverket vid en inspektion på Astradskolan i Ljungby.

För två veckor sedan gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på Astradskolan och upptäckte 23 brister i arbetsmiljön. Bland annat var det dålig luftkvalitet och inomhusklimat på skolan. Eleverna ska ha reagerat på varm och tung luft och ojämn temperatur.

Enligt skolans rektor Matz Nilsson så är det ett problem som de har varit medvetna om länge.

– Vi håller på och jobbar med den dåliga luften och inomhusklimatet. Vi har kontakt med tekniska förvaltningen som är här och mäter. Det är en gammal skola, på vintern är det jättekallt och på sommaren är det lite varmare, säger Matz Nilsson.

När Arbetsmiljöverket besökte kemi- och träslöjdsalarna hittade de maskiner som inte var fastmonterade och upptäckte att kontrollen av ögonspolningsfunktionen saknades precis som första hjälpen. 

– Nu ska vi sätta oss ner tillsammans med våra skyddsombud och börja titta igenom det här, säger Matz Nilsson.

Inspektionen visade också att skolan saknar rutiner för säkerhet vid våld- och hotsituationer som kan uppstå.

– Det jobbar man med på central nivå nu och vi har jobbat i våra samverkansgrupper och på arbetsplatsträffar, men vi är inte färdiga med det.

I mitten av juni kommer Arbetsmiljöverket på nytt att besöka skolan och då ska bristerna vara åtgärdade.

– Vi kommer inte vara färdiga med allting, det tror jag inte, men vi ska ha kommit en bra bit på väg, säger Matz Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista