Ingvar Kamprad dricker kaffe
Arkivbild. Foto: Hans Runesson
Älmhult

Tårta får räcka på Ingvar Kamprads 90-årsdag

1:05 min

Det blir inte något storslaget firande med tal, fanfarer, specialkomponerade musikstycken eller liknande när länets internationellt mest kände person, Ingvar Kamprad, fyller 90 år i dag.

I alla fall inte från Älmhults kommuns sida, utan där firas med tårta till alla på äldreboenden, i skolor och på förskolor. Det är ett mer lämpligt firande i Ingvar Kamprads anda, säger Malin Blom på kommunen.

– Vi har väl försökt göra någonting som vi tror att Ingvar uppskattar och jag tror inte att han är så mycket för stora tillställningar med pompa och ståt, utan det här att vi firar tillsammans med våra äldre och barnen i skolan, det tror vi är ett firande som Ingvar uppskattar.

Har ni talat med Ingvar  Kamprad om hur han vill ha det?

– Inte jag personligen, men personer som arbetar med Ingvar har vi kontaktat.

Det har funnits många olika idéer och bollande innan beslutet om hur kommunens firande skulle gå till.

– Vi landade till sist i en fest för vår hedersmedborgare där många av kommuninvånarna är med och firar. Det tycker vi är ett bra sätt.

Det kommer totalt att bli omkring 3000 portioner tårta.

Äldreboendena får sitt i dag. och skolor och förskolor i nästa vecka när påsklovet är slut.

Och någon enhetlig tårta blir det inte, utan köken på de olika boendena och skolorna får själva stå för tårta efter egna förutsättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista