Kikarsikte. Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Foto: Håkan Eng/Sveriges Radio
Kronoberg

Skolverket vill ha jakt- och viltvårdsutbildning utan vapen

1:04 min

Skolverket föreslår att det ska vara frivilligt att använda vapen på gymnasiernas jakt- och viltvårdsutbildningar. Något som kan påverka utbildningen på Ryssbygymnasiet, där man är kritiska till att ha utbildning utan vapen.

Förra veckan gick Skolverket ut med att jaktutbildningen på gymnasieskolor skulle avskaffas på grund av risken för skolskjutningar. Men nu har de ändrat förslaget och skriver på sin hemsida att det istället ska vara frivilligt att använda vapen på jakt- och viltvårdsutbildningen på gymnasiet.

Mikael Rissvik som är rektor på Ryssbygymnasiet säger att det är orimligt att ha en jakt- och viltvårdsutbildning utan vapen.

– Det faller på sin orimlighet. Man kan ju läsa viltvård naturligtvis, men vi upplever att 100 procent av eleverna som vi har på vår jakt- och viltvårdsutbildning är där för att de är intresserade av själva jakten, säger han.

Mikael Rissvik ser det inte som ett problem att de har vapen på sina utbildningar.

– Den typen av vapen som är inblandade i skolskjutningar är inte jaktvapen och det är inte jaktelever, det är illegala vapen som används där.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista