Ismael Abuhelal
Ismael Abuhelal, imam vid Växjö Islamiska center, anser att det viktigaste sättet att motverka radikalisering är att prata om det på landets moskéer. Foto: Lena Pettersson /Sveriges Radio
Växjö

Växjös imam: Det viktigaste är att prata om radikaliseringen

2:59 min

Ismael Abu Helal är imam vid Växjö Islamiska center. I helgen åkte flera av hans kollegor i landet på rådslag för att diskutera hur terror och radikalisering kan motverkas i samhället. Ismael själv anser att samtalen och avståndstagandet på moskéerna är viktigast.

– Det bästa är att prata om det. Man kan inte låtsas att det inte finns. Här i Växjö tar vi upp det på predikan och på fredagsbönen i moskén, säger Ismael Abu Helal.

Bredvid sitt jobb som imam vid Växjö Islamiska Center, är han också rektor för Islamiska skolan i Växjö. Han pratar ofta med sina kollegor om att ungdomar kan luras att välja en radikal väg av terrororganisationernas rekryterare.

– En rekryterare kan till exempel påstå: "Titta på vad de har gjort i våra länder" och lägga skulden på Europa. Är man skicklig så kan man få det att låta hur som helt.

På fredagsbönerna i moskén i Växjö tar man öppet avstånd från IS och förklarar att det inte har något med islam att göra, berättar Ismael Abu Helal:

– Jag förstår inte varför det kallas islamiska staten. Vi ser ingen koppling till islam alls, mer än vad de påstår själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista