Henric Hansen och Michael Olofsson tar sin lunch ute i solen i Kosta.
1 av 2
Henric Hansen och Michael Olofsson tar sin lunch ute i solen i Kosta. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Soldyrkare i Kosta
2 av 2
Jenni Olsson, Kristin Andersdottir, Chanica Nord och Magdalena Pavic njuter av solen och den plötsliga värmen. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Kronoberg

Därför har det varit så varmt

1:14 min

Årets hittills varmaste dag har fått många kronobergare att ge sig ut för att njuta av vårsolen. Tisdagens högsta vårtemperatur hade vi i länets östra delar med 17-19 grader. Men nu blir det kyligare igen.

Vårsolen och den plötsliga värmen på tisdagen överraskade många. Högst vårtemperaturer har trakterna kring Kosta haft, med temperaturer omkring 17 grader. Men var kommer egentligen värmen ifrån?

Enligt Anna Krahner meteorolog på SMHI beror den plötsliga värmen på varm luft som snabbt trängt upp söderifrån, men lika snabbt kommer att försvinna igen. Så det gäller att njuta.

– Vi har riktigt varm luft över oss just nu, och den kommer att förskjutas österut under natten på grund av ett lågtryck från sydväst som rör sig upp över Norge.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista