Måsar i Skärsjön.
1 av 2
"Vi sover med hörlurar och det går inte vara ute på altanen på sommaren på grund av oljudet från fåglarna", berättar Pernilla Brandt som bor vid Skärsjön. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Pernilla Brandt med sonen Noel
2 av 2
Pernilla Brandt med sonen Noel bor precis vid Skärsjön där flera hundra skrattmåsar häckar: "När mina kompisar kommer hit vågar dom inte vara ute eftersom måsarna attackerar oss", säger hon. Foto: Per Brolléus / Sveriges Radio
Markaryd

60 decibel måsskrän stör friden vid Skärsjön

Miljöchefen Martin Berntsen: "Avslaget gjorde oss förvånade och besvikna"
2:06 min

Några lugna kvällar på verandan med utsikt över Skärsjön är det inte tal för Pernilla Brandt och hennes grannar. Under våren och sommaren dränks allt i måsskrän som de har uppmätt till 60 decibel – inomhus. Kommunens beslut skyddsjakt har överklagats och skjutits på framtiden.

– Det är otroligt påfrestande psykiskt och man har ångest. När andra ser fram emot våren, så vet vi vad som kommer redan i mars och då vill man nästan inte vara hemma, säger Pernilla Brandt.

Hon förklarar att det inte är skrattmåsarna i sig som är problemet, utan ljudet. Deras grannar har uppmätt skränet från måsarna till 60 decibel, inifrån sitt vardagsrum, med stängda dörrar och fönster.

– Och det är innan de har fått ungar och ska häcka, sen är det rivalitet om häckningsplatser och ungar som ska matas. Då är det gånger fyra, fem och så fort vi går nära är det riktigt illa.

– När mina kompisar kommer hit vågar dom inte vara ute eftersom måsarna attackerar oss, berättar sonen Noel.

Pernillas granne har anmält det störande ljudet till kommunen flera gånger, men kommunens olika försök att lösa problemen har stoppats av länsstyrelsen, eftersom måsarna är skyddade. Nu har miljö- och byggnadsnämnden i Markaryds kommun beslutat om skyddsjakt. Men beslutet har överklagats av fågelklubbar i området.

– Så någon skyddsjakt kommer inte att ske förrän beslutet vunnit laga kraft och det vet vi inte när det blir, säger Martin Berntsen chef på miljö-och byggnadskontoret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".