Jennianne Ahlström
Trafikpolisen Jennianne Ahlströms bästa råd för att slippa böter är att hålla koll på hastighetsmätare och skyltar. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Kronoberg

"Jag sänker också farten när jag ser en polisbil"

Trafikpolis Jennianne Ahlström
3:03 min

Vecka 16 är det nationell hastighetsvecka och polisen ägnar hela veckan till hastighetskontroller på länets vägar. Trafikpolisen Jennianne Ahlström förklarar att arbetet är lika mycket förebyggande som kontrollerande.

– Man får ju sig en tankeställare när man har åkt dit och då är nog många som lättar på gasen efter det. Sen märker man att folk saktar farten när man är ute och kör. Det gör jag också när jag ser en polisbil och är ute och kör privat, säger trafikpolisen Jennianne Ahlström.

Hon förklarar att många tror att det går att undvika böter genom att sänka farten när de ser en polis med hastighetskamera, men då är det oftast redan försent. Kameran kan mäta hastighet på 400 meter avstånd.

– Mitt råd är att slänga ett getöga på hastighetsmätaren då och då, och att hålla koll på skyltarna. De står där av en anledning. När hastigheten sänks från 90 km/h till 70 km/h är det oftast för att det är en farlig korsning där det har skett olyckor, eller är det med tanke på vilt, säger Jennianne Ahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".