Bild på Mehmet Kaplan
Mehmet Kaplan får inte vara kvar som minister. Foto: Maja Suslin/TT
Kronoberg

"De grundades för att tysta ner armenier och andra minoriteter "

Mizgin Bingöl: "Om man ska vara minister i Sverige, ska man representera alla"
1:57 min

Före detta bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) fick lämna sin post efter att hans middag tillsammans med representanter från Grå Vargarna avslöjats. Journalisten Mizgin Bingöl berättar vad den ultranationalistiska och högerextrema organisationen egentligen står för.

Journalisten Mizgin Bingöl är kurd och har sina rötter i Turkiet. Hon berättar att Grå vargarna är en proturkisk, högerextrem rörelse som historisk har förföljt de armenier som flydde folkmordet i Turkiet 1915, som Sverige erkände 2010.

– De grundades för att tysta ner armenier och andra minoriteter som flydde massmordet, och mördade dem i de länder de flytt till, berättar Mizgin Bingöl.

I dagens Turkiet förespråkar Grå Vargarna ett enat land, en flagga, ett språk och att den turkiska rasen är överlägsen andra.

Hur kändes det när du fick höra att Mehmet Kaplan skulle avgå?

– Jag sa äntligen. Jag har följt honom sedan han blev minister och hans kopplingar till Grå Vargarna, som anordnade sin kongress i Stockholm. Om man ska vara minister i Sverige, ska man representera alla, oavsett om man är turk, kurd, assyrier eller annat.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".