Anja Tapper och Johanna Lindholm som har dignaosen ADHD. Tittar ner i sina mobiltelefoner.
Anja Tapper och Johanna Lindholm har diagnosen ADHD och har tidigare upplevt problem med utsatthet på nätet. Foto: Lars-Peter Hielle/ P4 Kronoberg
Kronoberg

Barn med ADHD är mer utsatta på nätet

Lilly Bergström: "Där är det en annan typ av interaktion"
3:12 min

Barn som har ADHD, Aspergers och andra liknande diagnoser är mer utsatta på nätet. I en enkät som gjorts bland barn och föräldrar till barn med och utan diagnoser visar på att de med diagnoser utsätts mer för mobbing, hot och sexuella närmanden än andra.

Barn med ADHD och Aspergers sitter mer framför skärmen hemma jämfört med andra barn. För många är det både avkopplande och roligt, men det skapar också problem, enligt statistik från arvsfondsprojektet Nätkoll och Statens medieråd.    

Anja Tapper och Johanna Lindholm har diagnosen ADHD. De känner igen sig i problemen från när de var yngre.

– Jag har blivit misstolkad och folk har lättare att kränka en för man tror att de menar en sak, men de menar något annat. Det är lättare att trycka ner någon som har en diagnos, jag vet inte varför men vi tar åt oss på ett annat sätt, säger Anja Tapper.

En enkät gjord bland drygt 400 barn och föräldrar med barn med diagnoserna i åldrarna 13-16 år visar också att barn med ADHD och Aspergers utsätts mer för mobbing, hot och sexuella närmanden.

– Vi har redan taskig självkänsla som det är, och då blir det mycket enklare att trycka på som redan är utsatta, säger Johanna Lindholm.

25-åriga Lilly Bergström förklarar att personer med diagnoser är mer utsatta på internet just eftersom de oftare söker sig dit. Hon fick diagnoserna ADHD och Asperger efter att hon fyllt 20 år.

– Det var väldigt mycket som förklarades. Jag har gått hela min skolgång och trott att jag har haft samma förutsättningar som alla andra, säger hon.

Hur ser du på att barn och unga med diagnoser är mer utsatta på internet?

– Det låter inte speciellt konstigt eftersom barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar trivs på nätet. Där är det en annan typ av interaktion med människor som inte handlar om kroppsspråk ansiktsuttryck eller ordspråk. När du kommer in i den virtuella världen är det text som du läser och svarar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".