Medicinsk habilitering behandlar vuxna med adhd
Medicinsk habilitering behandlar vuxna med adhd. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Adhd-mediciner ökar på svarta marknaden

Anders Nyqvist: "Personer berättar själva att det förekommer"
1:19 min

Allt fler barn, unga och vuxna får medicin för neuropsykiatriska störningar som adhd. Samtidigt har också missbruket ökat och polisens beslag av adhd-mediciner på svarta marknaden har nästan fördubblats på fem år.

– Det är ju i allmänhet personer som kommer hit som själva berättar att det förekommer. Jag träffade senast en man som berättade att han använde sådana mediciner som han drog i sig i näsan, säger Anders Nyqvist som är överläkare på medicinska habiliteringsenheten vid Region Kronoberg.

Det är ingen som vet hur omfattande missbruket är, men på fem år har polisens beslag av narkotikaklassad adhd-medicin nästan fördubblats. De senaste åren har polisen gjort över 700 beslag om året, mellan fem och tio av dem gjordes i Kronoberg.

På medicinska habiliteringen försöker man minimera problemet genom att tillämpa strikta regler för utskrivning av medicin. Bland annat genom att inte ersätta borttappad medicin och att som rutin kräva drogtester av alla patienter minst en gång om året - och vid misstanke om missbruk betydligt oftare.

– Jag pratar med kollegor över landet och andra verksamheter och vi är nog rätt hårda här och vill också vara kända som kanske inte stränga men korrekta och bestämda, säger Anders Nyqvist.

Vad möter du för reaktioner från patienterna?

– En del blir missnöjda, det finns till och med personer som säger att "då är det bättre jag köper detta på gatan om jag inte får den dosen jag vill ha".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".