Fickkniv Titanic
1 av 4
Fickkniven som Mauritz Ådahl hade med sig på Titanic. Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Notbok och textkopia Titanic
2 av 4
I en liten svart bok förde Mauritz sina räkenskaper. Bladet till höger är en kopia av anteckningarna. Foto: Calle Berglund / Sveriges Radio
Kopia av notboken Titanic
3 av 4
Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Fickkniv zoom
4 av 4
Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Svenskarna på Titanic

Mauritz sänktes i djupet – men hans ägodelar kom hem

Bokade om sin biljett i tredje klass på Titanic
1:19 min

För lite mer än 104 år sedan sjönk Titanic i Atlanten utanför den amerikanska kusten. Den näst största passagerargruppen på fartyget var svenskar. En av dem som försvann på resan till ett nytt liv i Amerika var svensken Mauritz Ådahl.

Natten mellan den 14 och 15 april 1912 sjönk fartyget Titanic utanför Amerikas kust. Ombord fanns människor från hela Europa, men den näst största passagerargruppen på fartyget var faktiskt svenskar.

I Småland sålde många bönder djur och gård för att finansiera resan till ett nytt liv i Amerika. Några av dem fanns med på Titanic.

– Då kunde Sverige inte föda sin egen befolkning. Vi hade inte industrin, men samtidigt hade vi fått bättre medicin och grödor, så att befolkningen ökade, och ökade och ökade. Men vi har inte mark och jord nog, så det finns inte jobb åt människorna, berättar Håkan Nordmark från Kulturparken Småland.

Men amerikaresorna var inte det enda alternativet. Han berättar att många också sökte sig till större städer eller till Danmark och norra Tyskland, där det fortfarande fanns jobb på gårdarna.

– Det kallas ibland den bortglömda utvandringen. Bilden är att det bara är en fattigutvandring, men det är en kortare utvandring också, säger Håkan Nordmark.

I början av 1910-talet fanns en stor framtidsoptimism och världen öppnade sig för många människor. Men det som hände i Atlanten två år senare och det efterföljande första världskriget ledde till tvekan.

– Den mest kända amerikaresan som aldrig kom fram var Titanic. Det finns många emigrantöden att berätta. En av dem handlar om svensken Mauritz Ådahl, som hittades ihjälfrusen i havet tio dagar efter katastrofen.

– Han skulle egentligen inte varit med. När han åkte var det kolstrejk, så båten han hade bokat först gick inte. Men prestigeprojektet Titanic, som hade jättemånga platser, gjorde att han kunde boka om en plats i tredje klass där.

Hör Håkan Nordmark berätta historien om Mauritz Ådahls öde på Titanic och amerikaresorna i ljudklippet nedan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".