Jenny Nguyen och balklänningar.
Jenny Nguyen har startat en Instagramsida där gamla studenter kan låna ut sina balkläningar gratis. Hennes egen är redan utlånad. Foto: Privat/ projektbalsolidaritet
Kronoberg

Jenny lånar ut sin balklänning gratis

"Att ta studenten ska inte vara en klassfråga"
1:13 min

Att ta studenten kan vara en dyr historia, men studenten och i synnerhet studentbalen får inte bli en klassfråga. Det anser ett antal före detta studenter som nu väljer att via sociala medier låna ut sina balklänningar gratis.

– Jag anser inte att ta studenten och allt som tillhör ska vara en klassfråga, men tyvärr ser det ut så nu med alla avgifter, klänningar och mössor. Därför tänker jag att man kan bidra på något sätt, säger Jenny Nguyen som tog studenten från Katedralskolan i Växjö för tre år sedan och som nu lånar ut sin balklänning gratis via Instagram.

Hur har responsen varit, är det någon som vill låna din klänning?

– Ja, och det har varit jättekul att känna att man kan bidra på något sätt.

Att gå på studentbal kan vara ganska dyrt. Det ska köpas biljett, fixas med kläder, skor, håruppsättningar och transport. Och det finns de som kanske till och med avstår från att gå på balen eftersom de inte har råd.

Men på sociala medier har det nu vuxit fram grupper där före detta studenter lånar ut sina balklänningar gratis. På Instagram till exempel under hashtagen #projektbalsolidaritet ligger bilder på över 100 balklänningar som går att låna.

– Jag hoppas att det här kan nå ut till ännu fler personer. Jag kan tänka mig att en del drar sig för att låna sådana här saker gratis för det ligger en viss skam över att vara fattig. Men jag hoppas att det blir mer normaliserat att låna, säger Jenny Nguyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".