Marie O´Neill, chefsöverläkare på BUP i Växjö
Marie O´Neill, chefsöverläkare på BUP i Växjö Foto: Lena Petersson/Sveriges Radio
Adhd-medicin

BUP larmade om ökat missbruk för tre år sedan

Marie O´Neill, chefsöverläkare: "Vi behöver ha hög vaksamhet"
1:19 min

För tre år sedan slog barn- och ungdomspsykiatrin BUP i Växjö larm till Socialstyrelsen om ett ökat missbruk av ADHD-medicin. Det handlade då bland annat om patienter som försökte få ut mer medicin än vad de hade fått utskrivet eller ofta bad om ökade doser.

– För att vi ska kunna förskriva mediciner till dem som behöver dem, behöver vi parallellt ha hög vaksamhet och ha systematiskt fokus på att förebygga och upptäcka missbruk, för när det sker är det ju ett stort problem, säger Marie O´Neill som är chefsöverläkare på BUP, barn- och ungdomspsykiatrin.

2013 skickade BUP i Växjö ett brev till socialstyrelsen om att de såg ett ökat missbruk: vissa patienter som på olika sätt försökte få ut mer medicin än förskrivet eller ofta bad om ökad dos. Det hände också att föräldrar berättade att de provat barnets medicin och bad om att själva få medicin utskriven.

Marie O´Neill säger att kliniken arbetar aktivt för att minimera risken för missbruk. Bland annat genom att noga kontrollera att patienterna inte får för mycket medicin utskriven och att i möjligaste mån använda sig av långtidsverkande kapslar som är svårare att missbruka.

Men till skillnad från habiliteringen som behandlar vuxna adhd-patienter tillämpar man inte obligatoriska drogtest utom vid misstanke om missbruk:

– Däremot ska vi ha hög vaksamhet och ta sådan vid behov, vid misstanke och ibland också slumpmässigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".