Mikael Karlsson
Brevbäraren Mikael Karlsson jobbar i shorts många månader på året. Foto: Carina Bergqvist/ Sveriges Radio
Växjö

Shorts på jobbet – självklart för brevbäraren Mikael

"Till slut blir det så tjatigt att man tar av sig kortbyxorna"
3:11 min

Vårvärmen är här och temperaturen stiger både på jobbet och hemma. Men hur okej är det egentligen att jobba i kortbyxor? Brevbäraren Mikael Karlsson vet. Han jobbar i shorts många månader på året.

– Klart att man ska ha short på sig. Särskilt vi som har ett jobb där man rör på sig, säger han.

Mikael Karlsson är igenkänd som en av de sista cyklande brevbärarna i Växjö. Han fick börja köra postbil och ställa undan cykeln för två år sedan.

– Det var inte roligt, för jag gillar att cykla.

Bland brevbärarkollegorna är kort- eller långbyxor på jobbet ingen stor grej. Men folk som får post reagerar ofta. Och reaktionerna styr Mikaels byxvanor lika mycket som vädret.

– En del säger: "Å vilken fina ben du har". Men när det blir lite kallare tycker folk att det ser kallt ut och ber mig ta på långbyxorna. Till slut blir det så tjatigt att man tar av sig kortbyxorna och tar på sig långbyxorna, annars skulle jag nog kunna ha kortbyxor längre tid, säger Mikael Karlsson.

Trots att den mesta postutdelningen nu görs med bil har Mikael hållit fast vid några cykelturer i jobbet.

Varje morgon cyklar han till terminalen i Öjaby där han sorterar post från klockan 06.30. Sedan cyklar han in till stan igen och lastar postbilen med post som ska köras ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".