Maria Stansert är socialdemokratisk politiker i Ljungby i bild.
Maria Stansert är socialdemokratisk politiker i Ljungby. Foto: Lars-Peter Hielle/ P4 Kronoberg
Ljungby

Svagt intresse för Ljungbys förstamajtåg

"Många av oss har haft det väldigt bra och inte sett värdet av att kämpa"
2:22 min

Intresset för 1 maj är inte vad det en gång har varit. På arbetarnas högtidsdag har partierna fått allt svårare att få ihop folk till sina förstamajtåg. I Ljungby deltog strax över 30 personer i tåget. Men Socialdemokraterna vägrar ge upp.

Maria Stansert är socialdemokratisk politiker i Ljungby. Skulle hon tvingas gå själv i tåget skulle hon göra det, säger hon.  

Hon tycker att det är en viktig tradition att hålla liv i och att det är synd att det kommer så få. Men hon konstaterar också att den politiska situationen ser annorlunda ut idag.

– Min generation och generationen under har ju inte direkt behövt kämpa för någonting heller, och därav har vi kanske inte heller varit jätteintresserade av politik och att skapa folkrörelse. Intresset för politik har väl egentligen ökat när Sverigedemokraterna kom in och invandrarfrågan blev så het. Innan dess var det rätt så svalt bland ungdomarna i politiska frågor, säger Maria Stansert.

Men om det är 30 personer som går i ett förstamajtåg, är det lönt att ha det då?

 – För mig är det svart eller vitt. Det var ändå 200 personer i parken som ville vara där och fira 1 maj.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".