Lessebo handpappersbruk
Lessebo handpappersbruk har utsetts till Årets industriminne. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Lessebo

Handpappersbruk prisas som Årets industriminne

Ägaren Louise Ivarsson: "Det känns fantastiskt"
1:39 min

Lessebo handpappersbruk har utsetts till Årets industriminne av Svenska industriminnesföreningen.

– Det känns fantastiskt, väldigt, väldigt roligt när vi blev kontaktade och informerade om det här. De berättade då att det var extra många nomineringar i år, och då är det ju extra roligt att få ett sådant här nationellt erkännande, säger Louise Ivarsson, som är ägare och VD.

Lessebo handpappersbruk startade 1719 och är ett av få handpappersbruk i Europa i kommersiell drift. Det får nu utmärkelsen Årets industriminne som delas ut av Svenska industriminnesföreningen för "bevarande av ett unikt kulturarv genom varsam förnyelse och modernt entreprenörskap."

Louise Ivarsson som köpte bruket för tre år sedan säger att det betyder mycket att pappersbruket uppmärksammas på det nationella planet, och hon ser en framtid för det handgjorda pappret:

– Kombinationen med papper och design och tryck anser jag ligger väldigt i tiden och är lite trendigt i det här digitala samhället, just för att mycket går via mejl, men när det väl gäller och när det är speciella handlingar eller tillfällen då vill man sticka ut hakan och visa upp något unikt och något speciellt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".