Peter Johansson från Växjö visar upp sin skiva med Prince.
Peter Johansson hittade sin favorit Prince. Foto: Lars-Peter Hielle/P4 Kronoberg
Växjö

Ökat intresse för skivmässan i Växjö

I dag är det dags för den traditionella skivmässan i Växjö som pågått i olika former sen 70-talet. När flera stora ikoner som Prince, David Bowie, men också Olle Ljungström nu dött ökar försäljningen av vinylskivor.

– Det har varit ett litet uppsving de senaste åren och vinylskivan är tillbaka och folk tycker det är lite roligt att jaga de här grejerna. Sen kanske med ikonernas död, börjar folk falla tillbaka och leta efter ursprunget lite gran, säger Peter Johansson som har ett stort musikintresse och står bakom skivmässan i Växjö.

Han letar efter Prince i sin skivsamling. Låda efter låda drar han ut. Han bläddrar bland LP-skivorna som sakta faller tillbaka till sin rätta plats när hans ögonsten, den nyligen bortgångne ikonen inte visar sitt ansikte i backen.

Han muttrar lite och säger att det är just det här som är fördelen med Spotify. Men helt plötslig, infinner sig lugnet. Hans ögonsten är hittad .

Skivmässan i Växjö var välbesökt redan i höstas och när den drar igång idag så kan det vara tre namn som drar lite extra. Tre ikoner som på kort tid avlidit. Prince, David Bowie och Olle Ljungström.

För när det gäller just ikoner som avlider ökar efterfrågan på vinylskivorna menar Magnus Gummesson som driver skivbutik Växjö.

– Många frågar om vi har några skivor hemma och de vi har brukar gå åt ganska kvickt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".