Rönnedalsområdet i Alvesta
Rönnedalsområdet i Alvesta. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Alvesta

Rönnedal kan få pengar till en trevlig utemiljö

Osman Abi Mohamed: "Det räcker inte med en lekplats"
1:37 min

Regeringen satsar 200 miljoner för att utemiljön i socialt utsatta områden ska bli bättre. Alvesta kommun kan komma att söka pengar för Rönnedalsområdet.

– Konstgräsplan, motionsslinga, mötesplatser, vi skulle kunna ansöka om pengar för ett sådant projekt, säger Magnus Wigren som är biträdande chef för förvaltningen för samhällsplanering i Alvesta.

I Alvesta kommun finns redan planer på att göra om utemiljön runt Rönnedalsområdet – och även vid Grönkullaskolan, simhallen och Virdavallen. Politikerna har beslutat om att undersöka hur man kan göra en utemiljö som inbjuder både till aktivitet och till att träffas.

När regeringen nu väljer att satsa 200 miljoner för att förbättra utemiljön i utsatta områden ökar möjligheterna att genomföra planerna.

Regeringens mål är inte bara att miljöerna ska bli trevligare genom exempelvis utbyggda lekplatser och parker, utan också att den ska bli tryggare. Det ligger också i linje med planerna i Alvesta säger Magnus Wigren:

– Det är en del i det hela och vi måste få till att det upplevs tryggt att vara, verka och vistas i området.

En konstgräsplan står högt på önskelistan bland de boende i området, enligt Magnus Wigren.

Men Osman Abi Mohamed som bott på Rönnedal i tre år tycker att det viktigaste är att få fler lekplatser. Den som finns i dag räcker inte till alla barn säger han:

– Här bor många barn och det räcker inte med bara en lekplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".